This is a Header, a Logo, A Home link.

work-from-home

Ο νόμος των 5’’ που σώζει την κατάσταση

Καλημέρα αγαπητέ αναγνώστη, 

Είμαι σε ένα τραίνο για το συνηθισμένο ταξίδι του μήνα πηγαίνοντας στη Αθήνα, πρώτη κλάση με επιστροφή μπροστά στα κυριλέ. Άνοιξα λάπτοπ και οι συνταξιδιώτες με κοιτούν περίεργα, και καλά ποιος είναι αυτός; και καλά στο τρένο βρήκε να δουλέψει; επιχειρηματίας της δεκάρας; ή με κοιτούν με απορία σαν να θέλουν να μάθουν τι σκοπό έχω να κάνω μέσα στις 3 επόμενες ώρες του ταξιδιού. Μάλλον δεν θα τους πιάσω την κουβέντα. 

Τίποτα από αυτά δεν με απασχολεί, άνοιξα λάπτοπ για να γράψω τις σκέψεις μου γύρω από ένα θέμα κάπως προσωπικό ή καλύτερα μια τεχνική που σώζει τη δική μου κατάσταση και νιώθω ότι πραγματικά με έχει βοηθήσει σημαντικά. 

Εγώ το ονομάζω ο νόμος των 5’’ και δεν ξέρω αν έχει κάποια επιστημονική ονομασία ή κάποια θεωρία, ξέρω σίγουρα όμως ότι με βοηθάει να έχω καλύτερο έλεγχο της κατάστασης στο μυαλό μου. 

Το πρόβλημα…

Πόσες φορές βιάστηκες να πεις κάτι απλά για να το πεις; πόσες φορές πάλι βιαστικός είπες κάτι που θα έδινες τα πάντα για να το είχες αποφύγει; Και πόσες φορές ζήτησες συγγνώμη για λάθος κουβέντες που δεν ήταν της στιγμής ή λόγια του αέρα που σε έκαναν να μετανιώσεις; 

Η λύση… 

Έχω αποφασίσει, λοιπόν, να δίνω στον εαυτό μου 5’’ δευτερόλεπτα πριν κάνω την επόμενη απερισκεψία, πριν προλάβω να δώσω τη βιαστική απάντηση που θα με κάνει να μετανιώσω και ίσως με βασανίζει για μεγάλο διάστημα γιατί το είπα αυτό…

Χρησιμοποιώ την τεχνική αυτή για ένα διάστημα τώρα και έχω παρατηρήσει τα εξής: 

  • Έχω αρχίσει να αποφασίζω αρκετά πιο γρήγορα για το ποια είναι η σωστή απάντηση στην κάθε ερώτηση. Νιώθω ότι το μυαλό μπαίνει σε μια διαδικασία να μην χρειάζεται σταδιακά τον χρόνο των 5’’ για τη σκέψη και μου δείχνει τη σωστή απάντηση σε λιγότερο. 
  • Νιώθω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και λιγότερο άγχος. Αυτό με έχει βοηθήσει κυρίως στη δουλειά, δηλαδή προσπαθώντας να βάλω τη σκέψη μου σε μια σειρά και δίνοντας τον χρόνο αυτό στον εαυτό, νιώθω ότι έχω βελτιώσει τις τεκμηριωμένες απαντήσεις μου. 
  • Οι σχέσεις γύρω μου γίνονται πιο ειλικρινείς, αποφεύγεις να πεις ψέματα ή υπερβολες και συντηρείς την αίσθηση εμπιστοσύνης που υπάρχει προς το πρόσωπό σου. 

Τι γίνεται όμως όταν δεν απαντάς…

Ας είμαστε ειλικρινείς… δεν είναι ωραίο να περιμένει κάποιος απάντηση και να τον έχεις στο περίμενε, σε κανέναν δεν αρέσει. Για να αποφύγεις αυτή τη δύσκολη κατάσταση, πρέπει να έχεις να πεις κάποιες φράσεις οποίες δεν χρειάζεται να βάζεις το μυαλό σου να τις σκεφτεί. Έτσι, λέγοντας τις φράσεις αυτές το μυαλό σου συνεχίζει να κάνει αυτό που το έχει ζητήσει για τα επόμενα 5’’ και ο συνομιλών σου δεν νιώθει ότι τον αγνοείς. 

Κάποιες φράσεις που χρησιμοποιώ :

  • Η αλήθεια είναι ότι…
  • Αν το σκεφτείς λίγο διαφορετικά…
  • Πράγματι, αλλά σίγουρα είναι…
  • Κατανοητό αυτό που λες αλλά…

Δοκίμασέ το, μπορείς να σε βοηθήσει κι εσένα :0